Home » DUO lenen

DUO lenen

Denkt u over bij DUO lenen? Hier vindt u informatie over de rentepercentages van DUO, over het afbetalen van de lening en meer.

Waarom zou u kiezen voor bij DUO lenen?

DUO (de afkorting voor Dienst Uitvoering Onderwijs) is geen bank. Het is een overheidsinstelling, die er onder andere voor zorgt dat studenten hun studiefinanciering ontvangen. Als het geen bank is, waarom kunt u dan toch bij DUO lenen? Dat is omdat DUO en de overheid weten dat het studentenleven soms duur is, en studenten om verschillende redenen niet genoeg geld hebben om rond te komen. Bijvoorbeeld omdat ze geen werk kunnen vinden, of omdat ze geen rijke familie hebben. Het maakt niet uit. Het is tenslotte de eigen verantwoordelijkheid van de student dat hij of zij genoeg geld heeft. En om te voorkomen dat studenten dit geld gaan lenen bij dure banken of bij onbetrouwbare geldschieters (en daarmee hun volwassen leven misschien wel beginnen met een lastige schuld) heeft DUO ervoor gekozen om ook leningen aan te bieden. De mensen die kiezen voor bij DUO lenen zullen niet teleurgesteld worden. Als u bij DUO lenen gaat, dan weet u zeker dat u een (relatief) goedkope lening hebt bij een betrouwbare instelling. Bovendien hebt u na de studie maarliefst 15 jaar de tijd om uw schulden af te betalen, en alleen als uw inkomen hier groot genoeg voor is. Redenen genoeg dus voor DUO lenen.

Welk rentepercentage betaalt als u bij DUO lenen gaat?

Sinds 1992 is de rente die u betaalt over een lening bij DUO erg veranderd. Grof gezegd is deze van 6% naar 0,6% gegaan. Het goede nieuws is dat het in 2012 0,6% was. Momenteel betaalt u dus vrij weinig rente, veel minder dan bij een gemiddelde commerciƫle bank. Wel is het belangrijk om te weten dat als u bij DUO lenen gaat, de rente elk jaar verandert. U betaalt dus geen vast rentepercentage. Pas als u gaat afbetalen, wordt uw rente vast gezet, omdat u anders ineens veel meer of minder zou gaan betalen dan u in eerste instantie had gedacht.

Hoe zit het met afbetalen bij DUO lenen?

Stel: u gaat bij DUO lenen. Dan moet u hoe dan ook proberen te voorkomen dat u een hele grote schuld opbouwt. Wat u nu uitgeeft aan geld van DUO, moet u later allemaal weer inleveren. En dat terwijl u dan misschien juist graag zou willen bouwen aan uw toekomst. Maar DUO is niet de slechtste schuldeiser. Zoals gezegd hebt u 15 jaar de tijd om de schuld af te betalen. Als uw inkomen in die 15 jaar erg laag is geweest, kunt u zelfs nog meer tijd krijgen van DUO. Voordat die 15 jaar van de aflosfase echt in gaan, hebt u trouwens eerst nog een zogenaamde aanloopfase. Deze periode duurt 2 jaar, en begint op de eerste 1 januari nadat u klaar bent met uw studie (of nadat het recht op studiefinanciering is afgelopen). In deze aanloopfase bent u niet verplicht om te beginnen met het aflossen van uw schuld. DUO raadt het u wel aan. Hoe eerder u begint met aflossen, hoe minder rente u betaalt en hoe eerder u van uw schuld af bent. Zodat u kunt bouwen aan de toekomst.

.

Tags: , , , , , ,